Janneke de Jong 41 jaar, ik ben een autodidact die graag de tijd neemt om exclusieve urnen te maken. Vanaf de jaren '80 ben ik opgegroeid met keramiek en heb het familiebedrijf al lange tijd overgenomen van mijn moeder Sjannie Bouwman.

Urnen boetseren geeft mij het gevoel dat ik meer kan betekenen voor een ander. Het is fijn dat je een klein beetje kan helpen zodat een persoon het verlies van een dierbare een plek kan geven. Ik weet hoe het is om directe familieleden te verliezen door onverwachts overlijden of door ziekte. Op die momenten word je overspoeld door vele emoties en moet je daarnaast tegelijkertijd en direct de uitvaart regelen.

Naast de urnen heb ik vijf jaar lang tuinbeelden geboetseerd en verkocht op kunstmarkten verspreid door heel Nederland. Helaas is dit fysiek te zwaar geworden door mijn versleten rug en moest ik met de tuinbeelden stoppen. 

Gelukkig kan ik mijn kracht, hart en zingeving laten spreken in deze urnen.

Hoe worden de urnen gemaakt?

De Urnen worden met de hand geboetseerd. De urn wordt in lange repen van klei hol opgebouwd. Vervolgens moet de urn een tot twee weken drogen. Dan wordt de urn voor de eerste keer gebakken in de oven naar 980 graden. Het opwarmen en afkoelen duurt 24-uur.

Daarna wordt de urn voorzien van een glazuur. Vervolgens gaat de urn voor de tweede keer in de oven. 1050 graden voor urnen binnen gekleurd glazuur, 1240 graden voor buiten de bronzen kleur. Eveneens een duur van 24-uur.

Door deze uiterst hoge temperatuur van 1240 graden wordt klei vorstbestendig, het veranderd in het bakproces naar steengoed. Denk aan bijvoorbeeld keramische tegels, deze worden ook op dergelijke hoge temperaturen gebakken.

Waarom moet ik bij jou zijn?

Voor urnen die nergens anders te vinden zijn.

Wilt u een urn komen bezichtigen, ik ben open op afspraak in de Veliusstraat te Tilburg. Vanaf februari 2024 ook in Oud Gastel!

Bij vragen en/of opmerkingen neem contact op!

Groet, Janneke de Jong